TIPS : Macam mana korang nak pilih insurance@takaful yang memenuhi keperluan korang?

The right policy?

Right policy ialah policy yang memenuhi keperluan korang dgn memberikan perlindungan kewangan yg terbaik dan mampu dimiliki.

Bagaimana nak tahu apa keperluan korang?

Nak beli insurance ni kena ikut keperluan masing-masing. Bukan main ikut suka jer..Ingat, Insurance memerlukan komitmen bagi tempoh yang lama. Oleh itu, korang perlu buat  keputusan yang tepat dan memilih priority yang paling penting sebelum membuat komitmen tersebut. Kat bawah ni adalah antara sebab-sebab mengapa korang perlu Insurance..

  • Menyediakan pendapatan berterusan jika berlaku kematian atau hilang upaya.

Walaupun dalam family terdapat lebih daripada 1 pendapatan, Family akan menghadapi masalah kewangan jika berlaku kematian terhadap salah seorang yang  menyara Family tersebut. Jika dalam kes  yang meninggal tu seorang “breadwinner” dalam family, family akan alami beban kewangan yang lebih teruk. Jika berlaku hilang upaya pula, sudah tentu dia dah tak boleh kerja, selain dari hilang punca pendapatan, family juga perlu menanggung keadaan hilang upaya tersebut. Jadi, family perlu dilindungi daripada perkara-perkara yang tak dijangka ini.

Insurance @ Takaful melindungi kewangan waris yang ditinggalkan. Kalau beli insurance kerana sebab ini, Sila kaji komitmen kewangan keluarga supaya jumlah yang diinsurancekan mencukupi.

  • Menyediakan dana kewangan jika menghidap sakit kritikal

Jika di diagnosed menghidap sakit kritikal seperti kanser, kidney failure atau stroke, perbelanjaan perubatan sememangnya tinggi.  Insurance akan membantu dari segi bayaran tunai secara sekaligus kepada pemegang policy bagi menampung kos perubatan.

  • Simpanan atau pelaburan

Bila sebut insurance jer, sure korang kaitkan mati atau sakit. Sebenarnya ianya buka sekadar tu ajer. Insurance juga boleh dijadikan tempat simpanan atau alat pelaburan. Insurance boleh menyediakan simpanan dan pelaburan yang pulangannya stabil. Nak rancang sebagai dana Persaraan pun boleh….

  • Dana Pendidikan anak-anak

Life insurance adalah salah satu cara untuk korang nak sediakan dana pendidikan anak-anak. Ianya salah satu cara yang berkesan dalam menyediakan dana pendidikan bagi pelajaran anak korang, terutama apabila melanjutkan pelajaran ke Institusi Pengajian Tinggi.

Kemampuan Kewangan

Nak beli life insurance ni kena berdasarkan keperluan kewangan. Buat keputusan keperluan insurance mana yg paling penting bagi korang. Umumnya, tinggi bayaran premium, korang akan dapat lebih banyak benefit. Jadi amat penting untuk korang pilih plan yang sesuai , agar apa yg dibayar dan pulangan yg korang dapat tu seimbang. Korang patut beli insurance yang benar-benar memenuhi kehendak korang dan ikut kemampuan kewangan.

takat ni dulu sharing kali ni…..ada apa-apa nak share, sila laa hit reply yer…🙂

“Buy life insurance when you don’t need it, because when you need it, you can’t buy”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s