Monthly Archives: March 2011

Aku muda lagi, tak perlu insurans!

Antara ungkapan yang sering aku dengar bila aku cuba wujudkan kesedaran kepentingan insurance pada golongan yang berumur 20 – 35 tahun. Benarkah yang muda itu, tak memerlukannya? adakah golongan ini sentiasa selamat dan sihat? jom sama- sama baca artikel yang aku nak kongsi ni…

Orang muda tak selamat

KUALA LUMPUR: Golongan muda juga tidak terlepas daripada risiko diserang angin ahmar atau strok memandangkan 15 peratus daripada 480 kes terdiri daripada golongan muda di bawah umur 50 tahun.

Pengarah Pusat Perubatan Universiti Malaya (UM), Profesor Datuk Dr Ikram Shah Ismail, berkata risiko itu tidak dapat dielakkan sekiranya mereka tidak mengamalkan cara hidup yang sihat.

“Fenomena ini semakin membimbangkan kerana penyakit ini boleh menyerang secara tiba-tiba dan boleh menjejaskan kualiti hidup pesakit secara berterusan,” katanya pada majlis makan tengah hari meraikan lebih 150 pesakit strok pada usia muda di sebuah restoran di sini, semalam.

Majlis anjuran Persatuan Wanita bagi Rantau Pasifik dan Asia Tenggara (PPSEAWA) Malaysia itu turut meraikan lebih 300 anak yatim, anggota keluarga pesakit strok dan bekas pesakit.
Selain itu, katanya, pesakit strok, terutama yang menghadapinya di usia muda perlu diberi sokongan kuat supaya mereka tidak patah semangat untuk terus menjalani rawatan penyakit itu.
Mengenai majlis itu, Dr Ikram Shah berkata, menerusi majlis berkongsi pengalaman mengenai cara menangani serta mengubati penyakit dari pesakit lain yang sudah sembuh, ia mampu membantu pesakit untuk terus bersemangat menjalani rawatan.

sumber : Harian Metro

so, sakit ni boleh datang bila-bila masa jer.Tak kira usia…jadi bersedialah apa yang patut. Jika berjalan kita bawa payung, sebab kita takut hari akan hujan, memandu kereta, kita usung tayar spare, kita takut tayar bocor….renung-renungkan…….

Sign

Advertisements

Medical Card @ Kad Perubatan

Hi, just a simple entry, Aku nak tunjuk medical card from Prudential dan PruBSN Takaful. Sila lihat photo kat bawah yer… 🙂

 

PRUhealth & Takaful Health
Prudential & Prudential BSN Takaful Medical Card
Takaful Health
Takaful Health Medical Card
PRUhealth
PRUhealth Medical Card

ok, ni laa Medical Card Prudential dan PRUBSN Takaful. Yang terbaru ialah PRUhealth untuk Prudential dan Takaful Health untuk PRUBSN Takaful. Kedua-dua medical card ni membayar bonus tanpa tuntutan jika korang kekal sihat setiap tahun, Jika sakit, bill hospital anda diuruskan.

Lain-lain info berkenaan Medical card ni akan dibincangkan dalam entry lain :). Kalau korang ada apa-apa nak tanya, jgn malu-malu hit reply… 🙂

ok….jumpa lagi…..

Sign

 

 

LIAM, NSTP beri pendedahan kepentingan insurans

KUALA LUMPUR: Persatuan Insurans Hayat Malaysia (LIAM) dan The New Straits Times Press (M) Bhd (NSTP), semalam bersetuju menjalin bekerjasama bagi memberi pendedahan kepada masyarakat berhubung pentingnya insurans dalam kehidupan mereka.

Kerjasama menerusi sumbangan artikel LIAM kepada tiga akhbar kumpulan NSTP iaitu Berita Harian, Harian Metro dan New Straits Times selama tiga bulan mulai April ini, bertujuan memberi pendidikan kepada masyarakat yang tiada insurans perlindungan seterusnya memudahkan mereka membuat pilihan terbaik.

Presiden LIAM, Md Adnan Md Zain, berkata hanya 41 peratus rakyat Malaysia mempunyai kesedaran perlunya perlindungan insurans manakala 11 juta lagi khususnya kaum Melayu, tiada insurans yang disifatkannya sebagai membimbangkan.

Justeru, kerjasama dengan NSTP itu diharap memberi pendedahan mengenai kepentingan insurans.

“Artikel disumbangkan mengenai perkara asas insurans, persoalan lazim serta kebaikan jangka panjang pelaburan insurans sekali gus mengikis pandangan negatif masyarakat terhadap keperluan memiliki insurans.

“Selain pemahaman terhadap insurans, pendekatan ini diambil sebagai garis panduan kepada masyarakat seterusnya meningkatkan jumlah pemegang insurans di negara ini,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas menghadiri perbincangan bersama pihak pengurusan kanan NSTP diwakili Pengarang Urusan Kumpulan, Datuk Zainul Ariffin Mohammed Isa; Pengarang Kumpulan BH, Datuk Mior Kamarul Shahid; Pengarang Kumpulan NST, Datuk Syed Nadzri Syed Harun dan Pengarang Eksekutif Rencana HM, Johari Mohd, di Balai Berita di sini, semalam.
Sementara itu, Zainul Ariffin, menyifatkan kerjasama itu dapat meningkatkan kesedaran, pengetahuan serta memberi manfaat kepada masyarakat mengenai kepentingan insurans menerusi kempen ‘Your friend for life.’

sumber : Berita Harian Online

Sign

Hanya 41 peratus miliki insurans hayat

KUALA LUMPUR: “Setakat ini hanya 41 peratus rakyat di negara ini memiliki insurans hayat. Ini menunjukkan tahap kesedaran mereka mengenai pentingnya insurans masih kurang,” kata Presiden Persatuan Insurans Hayat Malaysia (PIHM), Md Adnan Md Zin (gambar), yang melahirkan rasa kebimbangan terhadap kurangnya kesedaran rakyat Malaysia untuk membeli insurans hayat.

Katanya, daripada 28 juta rakyat negara ini, hanya 11 juta daripada mereka memiliki insurans hayat.

“Daripada 11 juta kita mendapati 30 peratus atau hanya 3.3 juta pembeli adalah orang Melayu. Ini juga bermaksud bahawa kesedaran orang Melayu untuk membeli insurans hayat berada di tahap yang membimbangkan,” katanya ketika hadir ke pejabat The New Straits Times Press (M) Berhad (NSTP), di sini, bagi mengadakan hubungan kerjasama mengenai kepentingan insurans, semalam.

Difahamkan, PIHM akan menyumbangkan artikel mengenai kepentingan insurans kepada akhbar Harian Metro, Berita Harian dan New Straits Times (NST) seminggu sekali selama 15 minggu bagi memberikan kesedaran kepada pembaca mengenai keperluan insurans.

Sumber : Harian Metro 26 March 2011

Sign

 

Panduan Bayaran Premium @ Sumbangan

Assalamualaikum w.b.t,

Ape kabo semua?

Aku dah lama perhatikan stats page aku ni, kat ruangan ‘search engine terms‘ ramai yang search pasal cara-cara nak bayar premium @ sumbangan  bagi account insurans@takaful . Bagaimana nak bayar? di mana nak bayar? cara bayaran dan pelbagai lagi yang berkaitan.  Jadi hari ni aku nak share skit pasal panduan nak bayar premium ni……

Insurans ni boleh dibayar secara annually, half yearly, quarterly or monthly. So korang decide yang mana paling sesuai dgn keadaan kewangan korang, kalo malas nak pikir-pikir pasal nak bayar bulan-bulan, boleh bayar lump sum annually 🙂

Seterusnya, Bagaimana nak bayar?

Masa sign up plan ni, korang diberi pilihan sama ada nak bayar guna credit card, cash/cheque or auto debit.

Jadi pilih yg memudahkan korang untuk buat bayaran,

Credit Card – Isi credit card service enrolment, then premium korang akan deduct from credit card based on mode of payment korang (annually, half yearly, quarterly or monthly) Jadi, korang monitor la card credit korang jer, tak de laa masalah lupa bayar laa, apa laaa… 🙂 owh ye, Credit Card ni limited to Visa dan Mastercard yg dikeluarkan di Malaysia sahaja.

Auto Debit – Isi form Direct Debit Authorisation, untuk buat potongan terus dari account bank korang, kat bawah ni list-list bank yang boleh gunakan service auto debit :-

  1. Alliance Bank Berhad (PAMB Only)
  2. AmBank Berhad (PAMB Only)
  3. Bank Simpanan Nasional (PAMB & PBTB)
  4. CIMB Bank Berhad (PAMB & PBTB)
  5. HSBC Bank Malaysia Berhad (PAMB Only)
  6. Malayan Banking Berhad (PAMB & PBTB)
  7. Public Bank Berhad (PAMB Only)
  8. RHB Berhad (PAMB & PBTB)
  9. Standard Chartered Bank Malaysia Berhad (PAMB Only)
  10. Bank Islam Malaysia Berhad (PBTB Only)

* PAMB – Prudential Assurance Malaysia Berhad

*PBTB – Prudential BSN Takaful Berhad

Jadi, korang pilih laa  mana-mana bank yang berkenan di hati untuk buat auto debit ni yer….

Korang boleh juga gunakan Cheque,  tak pun kalau nak guna cash pun boleh…utk cash ada pelbagai pilihan juga, antaranya Internet Bill Payment, ATM Bill Payment, gi kaunter bank terpilih, atau buat bayaran kat Pejabat Cawangan Prudential….

Photo kat bawah ni panduan utk korang utk Bank-Bank pilihan dan cara-cara bayaran yang sesuai…..(klik gambar untuk image yang lebih besar)

Premium Channel
Harap-harap info sedikit sebanyak dapat membantu….

Sign