Monthly Archives: June 2011

Prudential BSN sales up 54pc

KUALA LUMPUR: Prudential BSN Takaful (PruBSN) the innovative and dynamic provider of shariah compliant financial solutions and protection today announced new business sales results for the first quarter 2011.

The company posted record sales of RM49.2million across all its business channels for the first quarter of 2011, up 54 per cent from the first quarter of 2010.

Encik Azim Mithani, Chief Executive Officer of PruBSN said, “What is really pleasing is that this is a broad based result with all of our channels – PAMB Agency, our Direct Agency and our Partnership Channel – performing very strongly and consistently.”

“I am confident that, with continued focus, we can maintain the strong performance through the year,” Encik Azim added, saying that the company is building on its performance in the first quarter of 2011 to reach its goal of being the number 1 Takaful operator in Malaysia.

This goal was met in the fourth quarter of 2010 when PruBSN beat out seven competitors in the local takaful industry to come out top by securing 33.5 per cent of the total Annual Contribution Equivalent (ACE) market share making it the number 1 Takaful operator in Malaysia in that quarter.

PruBSN’s regular contribution section also showed an even stronger market share of 42 per cent in the fourth quarter of 2010.

For the full year 2010, PruBSN’s market share stood at 23.3 per cent based on ACE, strengthening the company’s hold as the second largest takaful provider in Malaysia. – Bernama

Sumber : Business Times

Sign

Tahniah Prudential!

Prudential Assurance menang anugerah

KUALA LUMPUR 6 Jun – Prudential Assurance Malaysia Berhad (PAMB) telah merangkul anugerah sebagai salah satu jenama yang paling dipercayai di Malaysia buat tahun keempat berturut-turut pada Anugerah Jenama Dipercayai Reader’s Digest 2011.

Prudential meraih anugerah emas dalam kategori insurans kerana keupayaan menonjolkan kebolehpercayaan serta komitmennya kepada kualiti, nilai, inovasi, tanggungjawab sosial dan memenuhi keperluan sehari-hari pengguna.

Ketua Pegawai Produk dan Pemasaran PAMB, Heng Zee Wang berkata, pihaknya amat berbesar hati menerima gelaran yang amat berprestij sekali lagi.

Katanya, ia akan mengukuhkan lagi keyakinan para pelanggan yang dihargai bagi menolong mereka menjamin masa depan kewangan mereka.

”Kepercayaan merupakan satu unsur yang begitu penting dalam perniagaan kami. Kami gembira kerana mampu meraih kepercayaan pelanggan kami dan mengekalkannya sepanjang masa.

”Melalui kepercayaan dan sokongan padu mereka, kami telah berjaya mencapai jualan perniagaan baharu tertinggi berjumlah RM1.021 bilion tahun lepas,” jelas beliau.

Sebagai penanggung insurans hayat utama yang telah beroperasi selama 87 tahun di Malaysia, PAMB terus percaya kepada kepentingan mendengar dan memahami keperluan pelanggan serta menyediakan produk yang inovatif dan perkhidmatan yang berkualiti pada setiap masa, katanya.

Zee Wang menambah, PAMB sentiasa mendengar dan memahami dengan jelas keperluan kewangan rakyat Malaysia.

Beliau memberitahu, syarikat amat gembira kerana komitmen ini diiktiraf menerusi anugerah seumpama itu.

Sementara itu, Pengarah Jenama dan Komunikasi PAMB, Fiona Liao yang menerima anugerah tersebut pada majlis penyampaian anugerah di sini baru-baru ini, turut mengucapkan terima kasih kepada kakitangan syarikat dan pasukan agensi kerana menjadi tunggak kekuatan Prudential.

“Bagi kami, pengiktirafan buat kali keempat ini benar-benar merupakan satu penghormatan kepada mereka di atas semua usaha cemerlang yang telah mereka curahkan selama ini.

”Saya yakin anugerah ini akan memberi dorongan kepada lebih 1,000 kakitangan dan 12,000 perancang kewangan dan ejen kami untuk memberi perkhidmatan yang lebih baik kepada pelanggan kami pada masa depan,” kata Liao.

PAMB kini mempunyai lebih daripada 1 juta pelanggan di seluruh negara.

sumber : Utusan Online

Sign

Harga Sebuah Derita..

“BERAT mata memandang, berat lagi bahu memikul.” Demikian perumpamaan tepat menggambarkan nasib seorang gadis, Norain Abdul Ghani, 22, yang menderita penyakit buah pinggang dan memerlukan rawatan haemodialisis sepanjang hayatnya.

Memburukkan lagi keadaan, dia turut mempunyai ketumbuhan di dalam perut dan rahim berkembar.

Disebabkan itu, remaja berkenaan tidak berupaya melakukan sebarang kerja berat kerana badannya kini semakin lemah dan mudah pengsan.

“Siapa yang tidak mahu sihat dan dapat kembali menjalani kehidupan seperti biasa.

“Namun, saya pasrah dan reda kerana kos untuk pembedahan mendapatkan buah pinggang baru amat mahal dan tidak mampu ditanggung keluarga.

“Saya tidak mahu membebankan ibu kerana dia juga tidak bekerja dan kami sekeluarga bergantung kepada pencen arwah ayah saja,” katanya sebak.

Penyakit yang dihidapi turut menjadi halangan buat Norain untuk mencari pekerjaan sesuai dengan kelayakan akademiknya.

Norain amat teringin untuk bekerja bagi membantu ibunya, tetapi apakan daya, kesihatannya tidak mengizinkan.

“Jika sihat seperti gadis yang lain, saya mahu bekerja untuk membantu keluarga. Tapi itu semua mustahil kerana penyakit ini menyebabkan saya lemah dan mudah jatuh pengsan,” katanya.

Ibunya, Maimunah Osman, 61, berkata, hatinya menjadi tidak keruan setiap kali memikirkan masa depan anaknya itu.

Sebagai ibu tunggal yang tidak mempunyai pekerjaan tetap, Maimunah tidak mampu menyediakan wang yang diperlukan untuk merawat penyakit anaknya itu.

Dia sekeluarga kini bergantung sepenuhnya kepada pencen arwah suaminya sebanyak RM500 sebulan.

“Ibu mana yang sanggup melihat anaknya menderita tanpa mampu berbuat apa-apa untuk mengurangkan penderitaannya?

“Tapi apakan daya, saya tidak mampu bekerja untuk mencari pendapatan sampingan bagi membolehkan Norain dapat menjalani rawatan dengan sebaik mungkin.

“Bagaimanapun, kami sekeluarga tidak berputus asa kerana siapa tahu suatu hari nanti, ada insan yang sudi membantu sekali gus meringankan penderitaan Norain,” katanya.

Menurut Maimunah, anaknya itu perlu menjalani rawatan haemodialisis sebanyak tiga kali seminggu di Hospital Mersing dengan kos perbelanjaan mencecah RM182 sebulan.

Angka berkenaan mungkin tidak seberapa bagi sesetengah orang, tetapi bagi keluarganya, jumlah yang perlu dibayar itu agak membebankan.

“Kami sekeluarga memang tidak mempunyai punca pendapatan lain. Dengan wang pencen itulah saya berjimat untuk membayar bil, membeli keperluan dapur dan rawatan Norain.

“Mengikat perut untuk berjimat dengan makan nasi dan sejenis lauk saja sudah biasa kerana apa yang penting, dapat membayar kos rawatan haemodialisis Norain.  “Ini adalah ujian untuk kami sekeluarga dan sebagai hamba, saya akur dengan ketentuan-Nya,” katanya.

Orang ramai yang mahu membantu meringankan penderitaan Norain, boleh menghubungi talian 013-7185629 atau melawat sendiri keluarga berkenaan di alamat Lot 961, Kampung Makam Jalan Endau, Mersing, Johor.

Sumber : MyMetro

Sign

Bila korang dah tiada!

Kenapa korang kerja setiap hari? Dari hari Isnin, sampai laa Jumaat..kerja… kerja…kerja! untuk dapat pendapatan dan menyediakan yang terbaik untuk family…cari duit untuk simpanan pendidikan anak-anak, persediaan untuk persaraan, rumah impian dan macam-macam lagi…

Tapi apa yg akan terjadi pada family, jika pendapatan ni hilang tiba-tiba? Dah tentu akan menghadapi masalah kewangan yg meruncing..perbelanjaan isi rumah terganggu, outstandings loan, simpanan pendidikan anak-anak juga terhenti, perbelanjaan berubatan dan pelbagai lagi masalah kewangan akan datang menjelma…

Think seriously, nak biarkan family hadapi semua ni tanpa apa-apa persediaan? Nak biarkan family teruskan kehidupan dalam keadaan takut dan sentiasa risau? Nak tinggalkan bebanan hutang kepada family dan biarkan mereka menanggungnya? Atau biarkan mereka hidup dalam keadaan meminta-minta? Keputusan terletak dalam tangan korang…

“LOVE without guarantee is just an empty promise”  Korang boleh janji macam-macam dengan isteri dan anak-anak..nak beli itu…nak beli ini…nak hantar ke IPTA, nak beli rumah idaman..tetapi tu semua kalau korang ada bersama mereka, cam mana kalau korang dah tak ada? Adakah janji-janji ini masih terjamin dan mereka boleh teruskan hidup tanpa tekanan kewangan?

Cam mana nak menjamin kedudkan kewangan ni? Jawapannya life insurance or takaful…dgn persediaan korang dgn life insurance/takaful ni, with or without you…apa yg korang dah rancangkan Insya Allah akan berjalan seperti biasa..Life insurance/takaful enables you to keep your promise, create emergency fund, free ur family from worry and fear, bukankah yg sentiasa korang mahukan?

Jadi, untuk memastikan semua perancangan korang berjalan seperti yg dirancang sama ada korang ada atau tidak, sediakanlah perlindungan life insurance/ takaful segera. Pastikan simpanan sentiasa berjalan, dana pendidikan terjamin, living standard kekal seperti biasa, medical security ada…pinjaman-pinjaman semua boleh dibayar apabila korang tiada lagi disisi..Insya Allah.

Ok, takat ni dulu sharing aku….beringatlah sebelum kena! 🙂

“Tinggalkan anak dan isteri kamu dengan kesenangan adalah lebih baik daripada meninggalkan mereka dalam keadaan meminta-minta”

Sign