Tag Archives: Insurance

Prudential catat RM1.021 bilion

PRUDENTIAL Assurance Malaysia Berhad (Prudential) merekodkan jumlah jualan premium tahunan setara (APE) bagi perniagaan baru termasuk jualan insurans konvensional dan takaful meningkat 24 peratus kepada RM1.021 bilion bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2010.

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Prudential, Charlie Oropeza, berkata syarikat ketika ini menguruskan lebih sejuta pemegang polisi dan lebih 12,000 ejen di seluruh negara.

“Bagi memberikan kemudahan dan perkhidmatan lebih baik kepada pelanggannya, Prudential memperuntukkan pelaburan sebanyak RM30 juta bagi menaik taraf cawangannya di seluruh negara menerusi pengubahsuaian dan penempatan semula cawangannya sedia ada,” katanya selepas majlis pembukaan rasmi pejabat baru Prudential di Kuantan Perdana, Pahang.

Advertisements

Panduan Bayaran Premium @ Sumbangan

Assalamualaikum w.b.t,

Ape kabo semua?

Aku dah lama perhatikan stats page aku ni, kat ruangan ‘search engine terms‘ ramai yang search pasal cara-cara nak bayar premium @ sumbangan  bagi account insurans@takaful . Bagaimana nak bayar? di mana nak bayar? cara bayaran dan pelbagai lagi yang berkaitan.  Jadi hari ni aku nak share skit pasal panduan nak bayar premium ni……

Insurans ni boleh dibayar secara annually, half yearly, quarterly or monthly. So korang decide yang mana paling sesuai dgn keadaan kewangan korang, kalo malas nak pikir-pikir pasal nak bayar bulan-bulan, boleh bayar lump sum annually 🙂

Seterusnya, Bagaimana nak bayar?

Masa sign up plan ni, korang diberi pilihan sama ada nak bayar guna credit card, cash/cheque or auto debit.

Jadi pilih yg memudahkan korang untuk buat bayaran,

Credit Card – Isi credit card service enrolment, then premium korang akan deduct from credit card based on mode of payment korang (annually, half yearly, quarterly or monthly) Jadi, korang monitor la card credit korang jer, tak de laa masalah lupa bayar laa, apa laaa… 🙂 owh ye, Credit Card ni limited to Visa dan Mastercard yg dikeluarkan di Malaysia sahaja.

Auto Debit – Isi form Direct Debit Authorisation, untuk buat potongan terus dari account bank korang, kat bawah ni list-list bank yang boleh gunakan service auto debit :-

  1. Alliance Bank Berhad (PAMB Only)
  2. AmBank Berhad (PAMB Only)
  3. Bank Simpanan Nasional (PAMB & PBTB)
  4. CIMB Bank Berhad (PAMB & PBTB)
  5. HSBC Bank Malaysia Berhad (PAMB Only)
  6. Malayan Banking Berhad (PAMB & PBTB)
  7. Public Bank Berhad (PAMB Only)
  8. RHB Berhad (PAMB & PBTB)
  9. Standard Chartered Bank Malaysia Berhad (PAMB Only)
  10. Bank Islam Malaysia Berhad (PBTB Only)

* PAMB – Prudential Assurance Malaysia Berhad

*PBTB – Prudential BSN Takaful Berhad

Jadi, korang pilih laa  mana-mana bank yang berkenan di hati untuk buat auto debit ni yer….

Korang boleh juga gunakan Cheque,  tak pun kalau nak guna cash pun boleh…utk cash ada pelbagai pilihan juga, antaranya Internet Bill Payment, ATM Bill Payment, gi kaunter bank terpilih, atau buat bayaran kat Pejabat Cawangan Prudential….

Photo kat bawah ni panduan utk korang utk Bank-Bank pilihan dan cara-cara bayaran yang sesuai…..(klik gambar untuk image yang lebih besar)

Premium Channel
Harap-harap info sedikit sebanyak dapat membantu….

Sign

Financiers get big bucks

KUALA LUMPUR: People working in the financial sector are the highest paid, according to a survey by Bank Negara. Deputy Finance Minister Datuk Donald Lim said this was revealed by an American consultant en-gaged in a minimum wage study. “The average income of those in the financial sector is 70% more than other professions including engineers, lawyers, accountants and doctors.

“I think I’m in the wrong sector,” he said, drawing laughter from those at the Malaysian Financial Planning Council’s Chinese New Year get-together yesterday. He also said the growth of the financial sector was expected to be a minimum 10% with the presence of foreign funds, bonds, and stocks.

Lim said the survey could help in drawing up strategies to in-crease the peoples’ income in line with the country’s stated goal to become a high-income nation by 2020. He described the Human Re-sources Ministry’s proposal for a minimum wage as a good idea.

“We are looking at implementing the minimum wage in the middle of this year,” he said.

“The Government is targeting to create 3.3 million jobs under the Economic Transformation Pro­gramme,” he added.

sumber : thestar online

p.s : haaa, so, sesiapa nak join financial fields ni..jom laa…Insurance pun salah satu bidang financial gak….jom!!!

Sign

Nanti laa aku decide, aku nak compare dulu..

Salam,

Tajuk entry kali ni, antara alasan yang biasa aku terima bila jumpa prospect –  prospect untuk plan takaful@insurans. “nanti dulu..nanti dulu…aku nak compare dengan syarikat A, aku nak compare dengan syarikat B”..ada yg mmg beri alasan genuine..ada tu sekadar alasan nak reject. Yang bagi alasan untuk nak reject aku tu, biarlah…aku tak rugi apa-apa pun…tapi aku nak share dengan yang benar-benar nak compare dgn company-company insurans yang ada.

Memang bagus korang study dengan teliti sebelum beri komitmen pada mana-mana polisi insurans atau sijil takaful. Tetapi, sebelum nak compare tu, teliti dahulu keperluan sebenar korang nak ambil insurans atau takaful ni. Kenapa? sebabnya kat negara kita ni ada banyak Syarikat Insurans dan Pengendali Takaful, so kalu korang nak compare dgn semua syarikat yang ada, jawabnya sampai bila laa korang tak leh nak decide…Kat bawah ni aku listkan company insurans dan pengendali takaful untuk korang :-

Insurans

  • Prudential Assurance Malaysia Berhad
  • American International Assurance Berhad
  • Etiqa Insurance Berhad
  • Hong Leong Assurance Berhad
  • ING Insurance Berhad
  • Malaysian Assurance Alliance Berhad
  • MCIS Zurich Insurance Berhad
  • Allianz Life Insurance Malaysia Berhad
  • AmLife Insurance Berhad
  • AXA Affin Life Insurance Berhad
  • CIMB Aviva Assurance Berhad
  • Great Eastern Life Assurance (Malaysia) Berhad
  • Manulife Insurance Berhad
  • Tokio Marine Life Insurance Malaysia Bhd
  • Uni.Asia Life Assurance Berhad

Takaful

  • Prudential BSN Takaful Berhad
  • Great Eastern Takaful Sdn Bhd
  • Syarikat Takaful Malaysia Berhad
  • Takaful Ikhlas Sdn. Bhd.
  • CIMB Aviva Takaful Berhad
  • Etiqa Takaful Berhad
  • Hong Leong Tokio Marine Takaful Berhad
  • HSBC Amanah Takaful (Malaysia) Sdn Bhd
  • MAA Takaful Berhad

hah, kat dalam list kat atas ni sahaja dah ada 15 Syarikat Insurans dan 9 Pengedali Takaful. Jadi nak compare dengan semua syarikat yang ada? Jawabnya, sampai sudah laa korang tak de insurans.

Jadi, tetapkan keperluan korang dan senarai pendek syarikat-syarikat yang ada se minima yang mungkin. Lepas tu tetapkan appointment dengan syarikat-syarikat tersebut dan teliti apa yang mereka tawarkan. Kalau rasa was-was, tak ada masalah, korang sign jer dulu…sebab bila dapat dokumen polisi korang ada Tempoh membuat keputusan (free look period) selama 15 hari kebiasaannya. Korang boleh semak polisi insurans  yang baru korang dapat dan memulangkannya kepada syarikat insurans untuk mendapatkan bayaran balik premium sepenuhnya kalau korang rasa korang tak puas hati dengan polisi tu. Yang bagusnya, dalam tempoh tu korang dilindungi oleh polisi tersebut bagi kes-kes kemalangan.

Sekarang korang ada 2 pilihan, bagi alasan nak pikir dulu tanpa apa-apa perlindungan atau fikir dahulu, tapi pada masa yang sama sign up dan tunggu free look period tersebut dan korang ada perlindungan. Jadi bertindak bijak dalam membuat keputusan. 🙂

Kalo korang nak tanya lebih detail, hit jer reply kat bawah ni ok….

takat ni dulu sharing aku kali ni……..

Food for thought : You may be able to say “I don’t need it“, but can you say, “we don’t need it?”.

Tips : Ideal health care protection

To enjoy comprehensive health care protection, ideally you should have:

* A hospitalization and surgical insurance plan which covers room and board, laboratory fees, use of special facilities, nursing care, and certain medicines and supplies which are medically necessary.

* A critical illness plan. With this, the policy-holder will get a lump sum cash payment from the insurance company if he/she is diagnosed with any of the critical illnesses listed under the policy.

* A hospital income plan that provides income replacement should the insured person be hospitalized due to an accident or illness.

* A disability income plan that covers the policy-holder’s day-to-day expenses if he/she is unable to work due to an accident or illness.

Food for thought : when health is lost, something is lost;