Tag Archives: medical card

Takaful Health : Medical Card sedia Bonus sehingga RM500/year

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera! hehehe πŸ™‚

Entry ni nak cerita pasal medical card, ramai org yang aku jumpa selalu tanya aku soalan ni.. “Kalau ada medical card, tapi sihat..tak sakit..rugi laa bayar bulan-bulan” hahahahaha, sihat pun ada org rasa rugi….masa korang renew insurans kereta tiap2 tahun..tak de lak korang cakap “rugi laa renew insurans, tak accident pun!” haha..nak ke accident? nak ke sakit? Kita ada insurance dan takaful ni untuk persediaan juka sesuatu yg buruk berlaku, macam “sediakan payung sebelum hujan” tak pun tayar spare dalam keta tu, korang bawa dlm kereta hari-hari…ikutkan buat berat kereta jer, membazir minyak oooo…. tapi, kenapa kita still bawa tayar spare tu? sebab takut tayar pancit or bocor kan? haa, jadi paham-paham laa kenapa korang perlu Insurance or Takaful nie….

 

Keratan Akhbar berkenaan Bonus Takaful Health

ehh, membebel lak…aku nak cerita sikit jer pasal medical card hari ni…ni pasal yg korang dok keluh kesah tak dapat apa-apa kalo korang sihat kan….jadi sekarang dan ada medical card yang menyediakan bonus jika korang kekal sihat…jadi tak de laa rasa rugi lagi kan… πŸ™‚

Bonus ni di bayar mengikut plan medical card yang di ambil, bermula dariΒ  minimum RM100/year sehingga maksimum RM500/year. Jadi bonus dah ada, kalau sakit bill dibayar….tunggu apa lagi? apa alasan lagi? πŸ™‚

Ni contoh medical card…tunggu apa lagi..segera milikinya….

 

Takaful Health

Takaful Health

kalo korang ada apa2 nak tanya pasal medical card ni, jgn segan2 hit reply….kalo rasa-rasa nak P&C korang emel kat aku fadlihalim@prupartner.com.my ok, semoga dapat manfaat la yer daripada sharing kali nie…..jumpa lagiiiii…..

Sign

Medical Card @ Kad Perubatan

Hi, just a simple entry, Aku nak tunjuk medical card from Prudential dan PruBSN Takaful. Sila lihat photo kat bawah yer… πŸ™‚

 

PRUhealth & Takaful Health
Prudential & Prudential BSN Takaful Medical Card
Takaful Health
Takaful Health Medical Card
PRUhealth
PRUhealth Medical Card

ok, ni laa Medical Card Prudential dan PRUBSN Takaful. Yang terbaru ialah PRUhealth untuk Prudential dan Takaful Health untuk PRUBSN Takaful. Kedua-dua medical card ni membayar bonus tanpa tuntutan jika korang kekal sihat setiap tahun, Jika sakit, bill hospital anda diuruskan.

Lain-lain info berkenaan Medical card ni akan dibincangkan dalam entry lain :). Kalau korang ada apa-apa nak tanya, jgn malu-malu hit reply… πŸ™‚

ok….jumpa lagi…..

Sign

 

 

PRUlink One

PRUlink One

Mencari plan insurans yang komprehensif? Yang memenuhi keperluan semasa korang? Memperkenalkan PRUlink One daripada Prudential. PRUlink One merupakan Insurans Berkaitan Pelaburan, yang mana selain mendapat perlindungan hayat, perubatan, korang juga akan menikmati simpanan.

Plan ni mmg sesuai utk semua peringkat golongan, korang baru habis belajar dan sedang mencari insurans pertama buat diri korang? Baru berkahwin dan ada komitmen kewangan yang tinggi? Ibu bapa yang merancang masa depan anak-anak? ataupun perancangan untuk persaraan? Prulink One adalah jawapan yang tepat utk korang.

Apa yang menariknya plan ni?

  • PRUhealth (Medical Card) – Kekal sihat, korang akan dibayar bonus! bestkan…
  • PRUmedic Overseas – Di samping perlindungan yang komprehensif untuk kemasukanke hospital dan perbelanjaan pembedahan di bawah pelan PRUhealth (Medical Card) korang, korang mempunyai pilihan untuk mendapatkan rawatan perubatan di luar negara untuk 5 jenis penyakit yang dilindungi di Singapura, Hong Kong dan China.

  • PRUmedic Auto Upgrade – dgn pilihan ni, plan korang akan diupgrade ke paras manfaat yg berikutnya selepas tahun ke-5 dan tahun ke-10 tanpa mengira keadaan kesihatan dan tuntutan perubatan yang dibuat sebelumnya.

Siapa yang boleh join plan ni?

Sesiapa yang berumur antara 17 tahun – 70 tahun pada hari lahir yang akan datang boleh join plan ni….

ok, buat entry ni aku just bagi Intro dahulu…Plan ni akan dibincangkan secara detail pada entry-entry yang akan datang….kalo korang nak brochure sila klik thumbnail kat bawah ni utk download……

Kalau ada apa2 nak tanya, just hit reply button yer….or boleh gak emel kat aku pada fadlihalim@prupartner.com.my nak call or sms pun boleh kat 012-6466654

For Quotation request, korang isi la form kat sini, Insya Allah aku akan emelkan quotation utk korang A.S.A.P…

ok, enjoy ur day….chow!!!

Food for thought : You don’t buy life insurance just because you are going to die, but because they are going to live, and living takes money!!!

Sign

Siapa nak bonus?

hahaha….amacam tajuk kali ni? Bonus! Biasanya bila hujung tahun jer, ramai antara kita cerita pasal bonus..dapat atau tak bonus, berapa bulan bonus? nak buat apa dapat bonus kali ni? Tak kurang juga yang sumpah seranah, maki majikan sebab tak declare bonus untuk pekerja-pekerja mereka. Ada juga yang sibuk ambil tahu orang lain punya bonus…Company ni bagi 3 bulan, company ni bagi 6 bulan, company sekian bagi 15 bulan…tak adil? hehehehe…setiap orang ada rezeki masing-masing…so, bersyukur dengan apa yang ada yaa…

haa! tu intro jer, sebenarnya entry kali ni tak ada kena mengena dengan bonus yang majikan bayar tiap-tiap hujung tahun tu, pasal bonus tu, rezeki korang lah yer…aku nak cerita pasal bonus lain…ni cerita pasal bonus bila korang kekal sihat!! Bestkan? kalau sakit bill spital dibayarkan, kalau sihat korang dapat bonus sehingga RM500/year.Β  Sape nak bagi kan?

Bagaimana nak dapat bonus ni? Bonus ni di beri kepada pemegang Medical Card PRUhealth & Takaful health dari Prudential. Medical Card ini bertindak membayar bil korang bila masuk spital, tetapi kalo korang sihat dan tak guna kad ni, korang boleh dapat No Claim Bonus (NCB). Haha, yg pertama seumpamanya di Malaysia. Jadi yg selalu bagi alasan, “rugi laa ambil medical card, kalo tak guna..duit burn ajer” boleh laa ambil sekarang, duit dah tak burn, boleh dapat bonus lagi…..Selain tu, Medical Card diplankan bersama-sama investmentlink, jadi anda akan ada saving sekali. πŸ™‚

ok, takat tu jer aku nak share kali ni….kalau nak detail korang boleh laa tanya kat ruangan komen tu yer..lepas ni aku akan cerita detail lagi pasal Medical Card ni.

Bagi yang memang tengah mencari tu, boleh download dulu brochure yang ada untuk rujukan yer…klik laa gambo kat bawah ni untuk download brochure…

Our medical card

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nak bonus???? haaa, ni pun bonus gak! jom, ambil medical card…. πŸ™‚

Food for thought : when health is lost, something is lost;

 

Manfaat utama insurans/takaful kepada pemegang polisi

# Perlindungan – Pembayaran pampasan kematian atau kehilangan anggota badan apabila pemegang polisi menimpa kecelakaan atau kemalangan. Bayaran pampasan dapat membantu keluarga pewaris semasa ketiadaan pemegang polisi. Bayaran pampasan ini boleh digantikan sebagai pendapatan bulanan semasa ketiadaan pasangan sama ada ibu/isteri dan/atau bapa/suami yang sudah meninggal dunia. Ia juga membantu pendidikan anak yang kehilangan ibu atau bapa.

# Simpanan – Insurans hari ini bukan setakat memberi jaminan perlindungan tetapi juga skim simpanan masa depan pihak pemegang polisi. Elak persepsi negatif duit bayaran premium itu akan hangus. Ini kerana bagi jangka masa panjang, ia boleh dianggap simpanan masa depan atau untuk hari tua.

# Kad Perubatan – Sebagai bantuan perubatan apabila pemegang polisi perlukan rawatan di panel hospital yang lazimnya hospital swasta. Rawatan perubatan di hospital biasanya melindungi pihak pemegang polisi yang mempunyai kad perubatan. Melalui kad perubatan ini, pemegang polisi dapat kelebihan menggunakan kad perubatan di mana mana panel hospital swasta di setiap negeri apabila terjadinya kecederaan akibat kemalangan atau pun dijangkiti penyakit kronik yang berpanjangan.

# Pelan Kecemasan – Walaupun ramai memiliki perlindungan disediakan pihak majikan, pemegang polisi yang mempunyai pelan insurans sendiri boleh disifatkan mempunyai kelebihan kerana ada satu pelan ketika waktu kecemasan. Contohnya, pekerja tidak perlu risau ketika berlakunya keadaan seperti pengambilalihan syarikat, syarikat muflis, gabungan syarikat dan seterusnya boleh menyebabkan pihak pekerja hilang kerja.

# Aset Masa Depan/ Pelan Persaraan – Insurans juga bagi saya boleh disifatkan sebagai asset masa depan atau pelan Persaraan kerana jikalau pemegang polisi sihat sepanjang hayat dan tidak pernah membuat sebarang tuntutan, pada akhir jangkamasa pelan matang, pemegang polisi masih akan mendapat satu jumlah wang simpanan yang dikenali sebagai (maturity value). Ini juga boleh dijadikan sebagai aset masa depan pemegang polisi. Ada juga pelan insurans berunsurkan pelaburan menyifatkan ini sebagai terma β€œcash value”.